Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie oferuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi przyrządzają makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dodać do makaronu. jedzenie w Krakowie Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film